Send me 1 Million Free Visitors!

Saturday, November 24, 2012

Cara mudah letak butang "Like" facebook di blog

Cara mudah nak letak butang "Like" Facebook di blog


Masih tercari-cari camne nak letak butang "Like"kat Facebook korang?  Dah cuba tapi tak berjaya? Cuba, try, test yang ini pula.

Caranya mudah aje:

1. Sign in masuk ke blog anda, pergi ke dashboard & pergi ke Template

2.  Klik "Ëdit HTML". Pastu mesti klik Ëxpand Widget Templates.  

3.  Cari <data:post.body/>.  Kalau tak tau nak cari, tekan control F dan taip perkataan tu.

4.  Betul-betul lepas perkataan <data:post.body/> letakkan code di bawah ni (copy & paste aje ler):


<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<div style='float: none;'>
<iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.canonicalUrl + &quot;&amp;send=false&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=450&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&amp;height=35&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px; height:35px;'/>
</div>
</b:if>

5.  Pastu save.  Cuba preview blog korang. Sekarang dibawah setiap post korang dah ada butang "Like".

As easy as ABC je kan.  

Enjoy your blogging experience. :)


2 comments:

Haryati Juning said...

Assalammualaikum...saya dah try tapi still tak dapat...kenapa ya?

Darulamanku said...

tutorial menarik...

nak join 500 folowers.... boleh aja.. sila copy dan paste semula arahan dan buat sebagai entri anda.. mudahkan... cepat dapatkan followers sekarang...

http://darulamanku.blogspot.com/2013/07/jejak-500-followers-sekarang.html

Post a Comment